Social

Proiect social: Sfânta Treime – izvor de milostenie

I. DENUMIREA PROIECTULUI:

SFÂNTA TREIME – IZVOR DE MILOSTENIE

II.ORGANIZATOR:

PAROHIA SFÂNTA TREIME GHENCEA

III. PREZENTARE:

Slujirea creştină, în îndoitul ei aspect, individual şi colectiv, este în fond o „teologie a aproapelui”, cerută astăzi mai mult ca oricând de edificarea încrederii între oameni şi popoare în slujba vieţii şi a lumii întregi. Învăţătura creştină ne arată că Dumnezeu care a creat pe toţi, are grijă de tot, dar în acelaşi timp El ne cheamă şi pe noi să avem grijă de copiii Săi, să avem grijă unii de alţii. Ne cheamă să-I fim colaboratori în această grijă a Lui de noi înşine şi de semenii noştri.

Toată osteneala în zidirea reciprocă, e colaborarea noastră cu Dumnezeu. De aceea suntem datori să nu rămânem deoparte dorinţei Lui Dumnezeu, care vrea, în definitiv, să creştem în iubirea noastră – astfel împlinim voia Lui. Dar fără efortul nostru, fără strădania noastră într-o slujire reciprocă, fără trăirea într-o efectivă răspundere reciprocă, nu ne achităm de răspunderea faţă de Dumnezeu. Căci „Dumnezeu ne-a dat mâini ca să dăm ajutor altora şi nu ca să le întindem curse”, spune Sfântul Ioan Gură de Aur.

De aceea, proiectul „Sfânta Treime – izvor de milostenie” vine în întâmpinarea nevoilor identificate la nivelul comunităţii Bisericii şi încearcă să aducă alinare suferinţelor acelora care constituie trupul Bisericii, acesta fiind unul dintre obiectivele principale ale misiunii Bisericii.

Realizarea acestui obiectiv duce la renaşterea spirituală şi morală a omului şi a societăţii şi adâncirea relaţiilor interpersonale, însă, acest lucru nu se poate realiza decât în Hristos şi în Biserică.

IV. OBIECTIVE:

Stabilirea unei relaţii de comuniune între nevoiaşi şi stimularea acestora prin participarea la viaţa Bisericii;

Obţinerea de sponsorizări pentru susţinerea proiectului;

Încheierea Protocolului de Colaborare cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Sector 5, Bucureşti;

Încheierea Protocolului de Colaborare cu Centrul Unic de Voluntariat Comunitar Sector 5, Bucureşti, pentru activităţile de consiliere şi menaj;

Încheierea unui contract de colaborare cu o firmă de Catering, pentru asigurarea hranei la domiciliu pentru persoanele nevoiaşe;

Colaborarea cu medicii de familie a persoanelor în cauză pentru susţinerea actului medical la domiciliu;

Colaborarea cu o farmacie pentru acoperirea unor reţete medicale pentru persoanele nevoiaşe;

Implicarea unor voluntari de la nivelul Parohiei pentru diverse activităţi;

Colaborarea cu diferite Instituţii ale Statului sau ONG-uri pentru dezvoltarea proiectului şi susţinerea acestuia.

 

V. ETAPELE PROIECTULUI:

Stabilirea criteriilor de selecţie a beneficiarilor şi întocmirea listei în baza anchetei sociale;

Pentru acordarea unei mese calde, zilnic: Firma de Catering va pregăti şi distribui la domiciliul beneficiarilor pachetele cu alimente;

Pentru reţetele medicale:
Încheierea unui parteneriat de colaborare cu o farmacie care va suporta parţial sau total costul reţetelor medicale;

Stabilirea numărului de reţete lunare suportate parţial/total de farmacie.

Pentru asistenţă socială de îngrijire:
Acordarea de sprijin medical la domiciliu prin implicarea medicilor de familie care vor fi sprijiniţi de parohie prin voluntari în a facilita accesul medicilor la pacienţii nedeplasabili sau persoane singure;

Oferirea de sprijin la domiciliu (menaj, acompaniere, consiliere);
Sprijinul la domiciliu va fi susţinut de voluntarii Centrului Unic de Voluntariat Sector 5, sau voluntari ai parohiei.

Activităţile vor fi susţinute financiar de Parohia Sfânta Treime-Ghencea, dar şi prin sponsorizările obţinute din partea diferitelor instituţii implicate.

VI. BENEFICIARII PROIECTULUI:

Beneficiarii proiectului sunt pentru început 15 persoane nevoiaşe, identificate la nivelul parohiei, care vor primi hrană zilnică. Numărul acestora va putea fi extins în timp în urma anchetelor sociale şi în funcţie de resursele financiare obţinute pentru susţinerea proiectului.

Categoria de bază căreia i se va adresa Proiectul o reprezintă persoanele vârstnice dependente şi semidependente, cu domiciliul s-au reşedinţa pe raza Sectorului 5.

VII. RESURSELE PROIECTULUI:

Umane:
Preotul Paroh: Ion Grădincea;
Consiliul parohial şi Comitetul parohial;
Persoanele voluntare de la nivelul parohiei;
Voluntarii Centrului Unic de Voluntariat Sector 5;
Personalul angajat al Firmei de Catering.
Financiare:
Parohia Sfânta Treime-Ghencea;
Sumele provenite din sponsorizări.

VIII. LOCUL DE DESFĂŞURARE:

Sediul Central este la Parohia Sfânta Treime-Ghencea, iar activităţile vor avea loc la domiciliul persoanelor asistate. Proiectul se va desfăşura în perioada 2009- 2010.

IX. BUGETUL PROIECTULUI:

Bugetul proiectului este in valoare de 15.000 lei/lunar. Pr. Paroh, Ion Gradincea.

Lasa un comentariu

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.