Evenimente

Retrospectiva Festivalului costumului tradițional românesc: „Simt și mă îmbrac românește”, aflat la a II-a ediţie

Scris de biserica

Seara zilei de 23.06.2018, a fost o zi specială în comunitatea parohiei noastre. Mulțime de credincioși ai parohiei, cât și ai altor parohii, au participat la evenimentul ajuns deja la a II-a ediție: „Festivalul costumului tradițional românesc: Simt și mă îmbrac românește”.

Părintele Paroh Ion Grădincea a deschis sărbătoarea serii cu următorul cuvânt:

„Evenimentul de astăzi a plecat de la ideea că valorile tradiționale ale neamului românesc sunt deseori ținute în umbră de către marea parte a mass-mediei care, voit sau nu, scoate în evidență mai de grabă aspectele negative ale societății româneşti, în ciuda faptului că avem o multitudine de moşteniri culturale care merită din plin să fie promovate.

Aşadar, prin acest proiect ne dorim să reînviem dragostea de tradiții şi să readucem în atenția societății portul popular românesc, chiar aici, în mijlocul Bucureștiului,  propunând tuturor celor care au posibilitatea să poarte, cu această ocazie, un costum tradițional românesc sau măcar o ie.

 Deşi suntem o parohie, am decis să organizăm un astfel de eveniment tocmai pentru că Biserica este de secole o păstrătoare vie a tradițiilor poporului nostru și pentru că atunci când spui român spui şi orthodox, iar acțiunea pe care am ales să o desfăşurăm reprezintă în concepția noastră chiar manifestarea orthodoxiei prin tradiție, port şi spirit național pur românesc.  

De asemenea, la această ediţie, am promovat iniţiativa noastră şi  prin organizarea unui concurs, care a avut două secţiuni, una adresată elevilor de primar, iar cealaltă celor de gimnaziu şi liceu. Lucrările copiilor, pe care vă invităm să le admiraţi la finalul evenimentului nostru,  sunt expuse pe panourile din curtea bisericii. Câstigătorii vor fi premiaţi puţin mai târziu. Mulţumim profesorilor care au răspuns provocării noastre şi şi-au îndrumat elevii să participe la acest concurs.”

 

În deschiderea programului a fost rostită Rugăciunea Tatăl nostru, după care a fost intonat imnul de stat al României.

A urmat eseul tematic „Ia românească în contextul Marii Uniri” susținut de Doamna Profesoară Marilena Istrati (eseul va fi publicat integral într-un alt articol al site-ului).

În continuare au fost prezentate câteva costume tradiționale românești, secțiune denumită: „Marea Unire şi costumul meu – mărturii despre costume populare moştenite de la străbunici”. Această ideea venit întrucât 2018, a fost declarat „Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri 1918 – 2018”.

A urmat Andreea Dascălu, absolventă a Facultăţii de Teologie, secţiunea Artă Sacră, membră a corului de copii şi tineret al Patriarhiei Române Symbol și credincioasă a bisericii noastre, care a încântat auditoriul cu două piese tradiționale.

În continuare au fost premiați copiii care au participat la secțiunea „Preţuim folclorul de mici” (adresată claselor pregătitoare și primare), care au realizat lucrări plastice (dinainte pregătite) pe tema „Marea Unire”.

  • Premiul I: Tănase Ioana Caterina
  • Premiul al II- lea: Grigorcea Anastasia Maria
  • Premiul al III-lea: Cobzac Matei

De asemenea, a fost oferit premiu special elevilor aflaţi sub coordonarea domnului profesor Căpăţână Claudiu, care au pregătit o expoziţie cu lucrări realizate cu ajutorul materialelor reciclabile, lucrări care au putut fi admirate pe masa din faţa Aghiazmatarului.

Apoi, au fost premiați elevii care au participat la secțiunea de eseuri/ poezii cu tema „Ia românească între tradiţie şi modernitate” (adresată elevilor de gimnaziu şi liceu).

  • Premiul I: Anghelescu Livia
  • Premiul al II- lea: Penu Maria Mădălina
  • Premiul al III-lea: Nistor Maria

De asemenea, a fost oferit un premiu special de încurajare celei mai mici participante la această secţiune, Elena Duican, care a realizat o frumoasă poezie dedicată iei româneşti.

În continuare, Părintele Diacon Ionuț Cristian Grigorcea și Mihai Dascălu, au bucurat auditoriul cu cîteva melodii tradiționale românești.

A urmat apoi, momentul mult aşteptat de toţi: parada costumelor populare, la care au participat și o parte dintre copiii din Asociaţia Down Plus Bucureşti, îmbrăcaţi în costumele populare achiziţionate şi prin contribuţia credincioșilor parohiei. Toți cei prezenți care au dorit și au fost îmbrăcați în costul popular au defilat împrejurul aghiazmatarului, prin arcada cu flori.

În încheiere, Printele Paroh Ion Grădincea a pus la suflet, celor prezenți, următoarele gânduri: „Vă îndemnăm să fiţi mîndri că sunteţi români. Pe lângă portul nostru tradiţional, să încercăm să regăsim in fiecare dintre noi caracterul integru al românului autentic, cel care are dragoste de Dumnezeu şi de ţară.” Totodată, părintele a invitat credincioșii participanți să ia, fiecare, prăjituri de post, realizate cu multă măiestrie de către gospodinele parohiei, și cei care au dorit au lăsat fiecare din puținul lor, contribuind astfel la susţinerea financiară a unei familii nevoiaşe din parohie.

Le mulțumim tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestui evenimant, precum şi tuturor celor care au participat!

 

Lasa un comentariu

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.