Articole Evenimente Poze Social Tinerii parohiei Video

„Festivalul costumului tradițional românesc: simt și mă îmbrac românește!”, ediția a VI-a (25 iunie 2022)

Scris de biserica

Sâmbătă, 25 iunie 2022, în curtea bisericii „Sfânta Treime-Ghencea” a avut loc cea de-a VI-a ediție a „Festivalul costumului tradițional românesc: simt și mă îmbrac românește!”, cu tema „Românii – un neam al comuniunii în credinţă”.

Prin acest proiect ne dorim să reînviem dragostea de tradiții şi să readucem în atenția societății portul popular românesc, chiar aici, în mijlocul Capitalei, propunând tuturor celor care au posibilitatea să poarte, cu această ocazie, un costum tradițional românesc sau măcar o ie.

Astfel, în ajunul „Duminicii Sfinţilor Români” ne-am adunat cu toţii pentru a aduce un omagiu înaintaşilor noştri, care ne-au lăsat ca moştenire, în primul rând, credinţa ortodoxă, apoi acest bagaj cultural, încărcat cu atâtea obiceiuri frumoase, ce au menirea de a păstra vie legătura dintre generaţii.

La ediția din acest an am avut ca parteneri pe dna. Adriana Ene, realizatorul emisiunii „Bucuria Poveştilor” de la Radio Trinitas și Trinitas TV, și interpretul de muzică populară Daniel Turică. Menționăm faptul că toți cei prezeni au avut ocazia de a se bucura și de a simți atmosfera satului romanesc de odinioară prin amenajarea unui spaţiu cu multe obiecte tradiţionale româneşti din diferite colțuri ale tării. Realizarea acestui „colţ” a fost posibilă prin efortul diac. Marius Şerban şi al soţiei sale, presb. Simona Șerban.

În contextul Anului omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului, a fost amenajată expozitia „Oameni ai rugăciunii în secolul XX”, dedicată ÎPS Pimen al Sucevei și Rădăuților, Cuv. Gherontie de la Tismana, Maicii Siluana Vlad şi Maicii Vartolomeia de la Cioclovina de Sus.

Ca şi în ceilalţi ani, a avut loc şi un târg caritabil cu produse tradiționale, prăjituri şi limonadă. Fondurile strânse au fost redirecționate către copii cu situații financiare precare din clasa doamnei învăţătoare Maricica Stoica, Şcoala Rotileştii Mari, din localitatea Câmpuri, judeţul Vrancea.