Articole

107 ani de la naşterea Părintelui Profesor Dumitru Stăniloae

S-au împlinit astăzi, 16 noiembrie, 107 ani de la naşterea celui care a rămas în memoria creştinătăţii ca unul dintre marii teologi ai Bisericii: Părintele Profesor Dumitru Stăniloae, informează TRINITAS TV. Supranumit adesea „teologul dragostei creştine“, „teologul speranţei“, „patriarhul teologiei româneşti“ sau „sfântul cărţilor“, părintele profesor rămâne teologul cel mai de seamă pe care neamul românesc l-a dat Ortodoxiei.

„Părintele Profesor Dumitru Stăniloae a edificat o teologie a persoanei şi o teologie a comuniunii. În aceasta, şi-a arătat geniul pe care i l-a dat Dumnezeu şi pe care a ştiu să-l afirme pe solul sigur al Sfintei Scripturi şi al Sfinţilor Părinţi. Este nevoie astăzi de o teologie a persoanei pentru ca omul să nu se închidă în egoismul propriu. Modelul persoanei umane este Persoana Mântuitorului Iisus Hristos. În acelaşi timp, ca teolog al comuniunii, Părintele Dumitru Stăniloae a înţeles şi a dezvoltat adevărul că persoana se dezvoltă numai în comuniune. Modelul comuniunii umane, comuniunii eclesiale, este comuniunea Preasfintei Treimi. De aceea, a fost deopotrivă şi teologul Preasfintei Treimi şi teologul comuniunii umane eclesiale”, a spus părintele prof. univ. dr. Ştefan Buchiu, Decanul Facultăţii de Teologie din Bucureşti.

Activitatea Părintelui Profesor Dumitru Stăniloae a marcat învăţământul teologic românesc.

„În teologie, în special, Părintele Stăniloae a avut foarte mulţi discipoli care astăzi sunt la catedră. Dar, nu numai în interiorul Bisericii noastre, ci în întreaga Ortodoxie ecumenică a avut discipoli. Teologia şi personalitatea dânsului a avut ecou şi în rândul creştinilor din alte biserici şi confesiuni şi dacă astăzi unii dintre ei vin la Ortodoxie, acest lucru se datorează şi scrisului teologiei Părintelui Dumitru Stăniloae”, a mai spus părintele prof. univ. dr. Ştefan Buchiu.

Fin observator al subtilităţilor patristicii răsăritene şi apusene, cunoscător de seamă al gândirii protestante şi catolice, dar şi om al condeiului, Părintele Stăniloae rămâne veşnic un teolog al iubirii Preasfintei Treimi, un prieten fidel al Sfinţilor Părinţi ai Bisericii şi un înnoitor în teologia ortodoxă.

Lasa un comentariu

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.