Articole

~ Astăzi se face pomenirea Sfântului Ierarh Pahomie de la Gledin, Episcopul Romanului ~

Scris de biserica

~ Astăzi se face pomenirea Sfântului Ierarh Pahomie de la Gledin, Episcopul Romanului ~

💠Sfântul Pahomie s-a născut în anul 1674, în satul Gledin, din ţinutul Bistriţei-Năsăud. Din pricina prigonirii credinţei ortodoxe în Ardeal, a părăsit casa părintească şi a ajuns în Moldova, la Mănăstirea Neamţ, unde a primit îngerescul chip al monahismului, fiind împodobit mai apoi şi cu harul preoţiei.

💠După trecerea la Domnul a stareţului Ioan, obştea monahilor l-a pus stareţ pe Cuviosul Pahomie, deşi acesta nu voia. Având un dor mare de viaţă pustnicească, Sfântul a lăsat egumenia după doar doi ani şi s-a dus să-l cunoască pe marele povăţuitor duhovnicesc, Sfântul Dimitrie al Rostovului.

💠După ce a stat în Rusia doi ani, Sfântul Pahomie a revenit la Neamţ și s-a retras împreună cu patru ucenici în pădurile dimprejur, întemeind un schit. Însă nici acolo nu a putut să se bucure prea mult de liniştea pe care o iubea atât de mult, întrucât la doi ani distanță, a fost ales episcop al Romanului.

💠După şapte ani, s-a retras din scaunul episcopal şi a revenit la sihăstria sa, unde a ridicat o biserică, alegându-i ca hram „Acoperământul Maicii Domnului”, de unde aşezarea monahală a primit numele Schitul Pocrov.

💠Rânduiala aşezată aici de Sfântul Pahomie era următoarea: monahii păstrau tăcerea în toată vremea, nu mâncau carne, făceau privegheri de toată noaptea şi vieţuiau în ascultare desăvârşită faţă de egumen.

💠Sfântul Pahomie a fost unul dintre cei mai seamă clerici cărturari din acel timp, fiind un monah cu smerită cugetare şi cu dragoste fierbinte pentru Hristos şi care a strălucit în Biserică prin sfinţenia vieţii lui. A iubit viaţa pustnicească, dar a unit, prin dreapta socotinţă, rugăciunea cu munca trupului şi a minții.

💠Sfântul Pahomie s-a mutat la Domnul în ziua de 14 aprilie, în anul 1724, iar la 9 septembrie 2013, au fost aflate moaştele Sfântului, în pronaosul Schitului ctitorit de acesta, răspândind din belşug bună mireasmă.

Surse: https://basilica.ro

Lasa un comentariu

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.