Cateheze

Ce este Sfantul Maslu

Taina Sfantului Maslu

Taina Sfântului Maslu este lucrarea sfanta savarsita in numele Sfintei Treimi, de catre preotii Bisericii, prin care se impartaseste credinciosului bolnav harul nevazut al tamaduirii sau usurarii suferintelor trupesti, intarirea sufleteasca, iertarea pacatelor. Partea vazuta consta din ungerea cu untdelemn sfintit, dupa ce s-a invocat prin rugaciuni speciale mila lui Dumnezeu prin puterea Sfantului Duh asupra celui bolnav.

Taina Sfântului Maslu nu se poate confunda cu Taina Mirungerii care se savarseste indata dupa botezul pruncului si este parte integranta din slujba Botezului si nici cu miruirea. Taina Mirungerii impartaseste credinciosului harul pentru cresterea duhovniceasca. Taina Sfântului Maslu se savarsestea la cererea bolnavului sau apropiatilor sai – rude, prieteni – in vederea insanatosirii sau in perspectiva eshatologica : iertarea pacatelor care au dus la suferinta, la tulburarea sufletului, sau pentru raspuns bun la dreapta judecata (judecata particulara si apoi cea obsteasca).

In Sfintele Evanghelii si in toate rugaciunile (sapte la numar) din randuiala Tainei Sfântului Maslu, Dumnezeu este invocat ca „doctorul sufletelor si trupurilor noastre, a Carui mila este nemasurata…”, iar dupa fiecare rugaciune si invocare, credinciosii canta : „Stapane, Hristoase, Milostive, miluieste pe robul (robii) Tau”. Insasi cantarea il arata pe Mantuitorul Hristos ca „Vindecatorul si ajutatorul celor ce sunt in dureri”. De la Dumnezeu se cere „tamaduire neputinciosului robului Sau… cel ce mult a gresit…”.

Insanatosirea bolnavului se cere prin rugaciune de la Dumnezeu, fiindca insusi Fiul Sau a luat trupul nostru. In calitatea sa de „templu al Sfantului Duh” (I Cor., 6, 19), trupul are capacitatea de a fi vindecat si curatit prin materia vazuta si sfintita, untdelemnul. Boala nu este numai un rezultat al pacatelor personale nemarturisite, ci si o urmare fireasca a ereditatii. Se stie ca din parinti viciosi se pot naste copii cu malformatii. „Pana la al saptelea neam voi pedepsi faradelegea” (Lev., 26, 31) ; „parintii mananca agurida si se strepezesc dintii copiilor” (Ier., 31, 29).

Taina maslului nu este izolata, ci precedata de slujbe speciale : la Sfinta Liturghie se scot particele pentru cei bolnavi, se savarsesc acatiste si paraclise pentru iertarea pacatelor si insanatosirea celor aflati pe patul suferintei.

Elementele constitutive si concrete ale acestei Taine: preotii savarsitori – ca cei ce poarta harul tamaduirii din preotia si slujirea Mantuitorului Hristos , primitorii ei, care sunt indeosebi cei bolnavi trupeste, dar si cei bolnavi sufleteste, sunt primiti cu bunavointa si tratati ca niste frati, fiindca poarta chipul lui Dumnezeu si ranile suferintei Mantuitorului. Materia sfintita este untdelemnul si faina (Marcu 7, 22-25) etc. Efectul imediat este intarirea credintei celui deznadajduit, prin cainta sincera si pocainta totala ; primirea harului intaritor si al iertarii, certitudinea indurarii Mantuitorului la Judecata particulara si obsteasca.

Despre practicarea acestei sfinte Taine ne vorbeste sfantul Iacov : „Daca este cineva bolnav, sa cheme pe preotii Bisericii si sa se roage pentru el, dupa ce-l vor unge cu untdelemn in numele Domnului. Rugaciunea facuta cu credinta va izbavi pe cel bolnav si Domnul il va vindeca, iar daca a facut pacate ii vor fi iertate… Mare putere are rugaciunea celui fara de prihana…” (Iacov, 5, 14-16). Din cuvintele apostolului Iacov reiese ca maslul este o lucrare sfanta vazuta, care era cunoscuta si practicata de Biserica inainte de a scrie el epistola. Aceasta lucrare se savarsea „in numele Domnului”. Sfantul Iacov ne incredinteaza ca prin Taina maslului se impartaseste crestinului harul vindecator pentru bolile trupesti si sufletesti. Maslul este deci o lucrare vazuta, savarsita de preotii Bisericii, prin care se impartaseste harul nevazut.

Biserica noastra savarseste slujba Sfantului Maslu in fiecare zi de miercuri incepand cu ora 17.30.  Slujba este oficiata de 3 preoti.

Sursa: http://www.crestinortodox.ro/dogmatica/sfintele-taine/taina-sfantului-maslu-69140.html

 

Lasa un comentariu

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.