Articole Predici

Duminica a 33-a după Rusalii: a Vameșului și a Fariseului

Scris de biserica

~ Duminica a 33-a după Rusalii: a Vameșului și a Fariseului ~

💠 Azi se deschide timpul Triodului, o perioadă a anului bisericesc ce cuprinde Postul Sfintelor Paști și cele trei duminici pregătitoare.

💠 Evanghelia de azi este un îndemn la rugăciune smerită. Prin pilda pe care ne-o spune, Mântuitorul Hristos ne învață că nu orice rugăciune este primită de Dumnezeu, ci numai rugăciunea smerită, făcută întru umilință.

💠 Evanghelia ne învață că Dumnezeu cunoaște gândurile oamenilor și aude rugăciunile lor (cf. Psalm 93, 9), chiar și atunci când acestea sunt exprimate fără glas.

💠 Atât poziția semeață a fariseului, cât și cea smerită a vameșului dezvăluie stările lor sufletești: mândrie și mulțumire de sine, la fariseu, pocăință și smerenie, la vameș. Dumnezeu preferă un păcătos smerit unui drept mândru.

💠 Dacă păcătosul, chiar și cel disprețuit de comunitate, își recunoaște și regretă sincer și smerit păcatele săvârșite, se mai poate îndrepta sau mântui, însă, fără smerenie, nimeni nu poate dobândi mântuirea, nici chiar cel ce pretinde a fi un om drept.

💠 Cine se iubește pe sine în mod pătimaș și exclusivist nu-L poate iubi cu adevărat nici pe Dumnezeu, nici pe aproapele său.

Sursa: https://basilica.ro/predica-preafericitului-parinte-patriarh-daniel-la-duminica-a-xxxiii-a-dupa-rusalii/

Lasa un comentariu

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.