Articole

Duminica a VI-a din Postul Mare: a Floriilor

Scris de biserica

~Duminica a VI-a din Postul Mare: a Floriilor ~

💠 Sărbătoarea Intrării în Ierusalim a Domnului Iisus Hristos este numită în popor și Floriile, de la florile pe care mulțimile și copiii le purtau în mână, aclamând intrarea în Ierusalim Mântuitorului.

💠 Primul înțeles al Intrării în Ierusalim a Mântuitorului este acela de biruință asupra morții lui Lazăr și, deci, preînchipuire a învierii de obște.

💠 Moartea spre care merge El, deși este o crimă organizată de autoritățile politice împreună cu cele religioase, este prezentată de Sfântul Evanghelist Ioan ca o jertfă de bunăvoie.

💠 Intrarea Domnului în Ierusalimul pământesc este prefigurarea intrării Sale ca om în Ierusalimul ceresc. Participarea la viața Bisericii este tainic o intrare în Ierusalimul ceresc, întrucât Biserica ne învață și ne ajută să răstignim păcatul din noi prin post, prin pocăință, prin rugăciune, prin mărturisirea păcatelor.

💠 Florile pe care le purtăm în mână în Duminica Floriilor reprezintă florile virtuților adunate în timpul postului. Purtăm în mâini ramuri de salcie întrucât salcia se arată a fi cel mai smerit dintre copaci, deoarece își pleacă permanent înaintea Domnului crengile sale.

Sursa: volumul ‘Foame și sete după Dumnezeu’, Editura BASILICA, București, 2010, revizuit de autor în anul 2011

Lasa un comentariu

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.