Articole

~În această zi se face pomenirea Sfinților Ierarhi Mărturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici și Iosif din Maramureș ~

 

~În această zi se face pomenirea Sfinților Ierarhi Mărturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici și Iosif din Maramureș ~

💠 Sfinții Ierarhi Mărturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici și Iosif sunt cinstiți atât pentru faptul că au aparat învățătură ortodoxă în față influențelor calvine, cât și pentru că au întărit unitatea românilor în jurul dreptei credințe.

💠 Sfântul Ierarh Ilie Iorest a intrat, încă din copilărie, în obștea Mănăstirii Putna din Moldova. A fost ales mitropolit al Ardealului în 1640. Principele de atunci i-a impus răspândirea calvinismului printre români, dar a refuzat și a fost trimis în închisoare. După eliberare a plecat la Mănăstirea Putna, unde a și trecut la Domnul.

💠 Sfântul Ierarh Sava Brancovici s-a născut în Transilvania dintr-o familie de sârbi. La Târgoviște a fost călugărit sub numele de Sava. A fost ales mitropolit al Transilvaniei în anul 1656, tot într-o perioada în care la conducere se aflau principii calvini. În 1680, mitropolitul Sava Brancovici a fost arestat și trimis în temniță.

💠 Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureș a fost hirotonit de către mitropolitul Dosoftei al Moldovei pe când acesta era exilat la Jolkiev, în Polonia. Sfântul Iosif Mărturisitorul s-a împotrivit încercărilor de atragere a românilor la Biserica Româno-Catolică, fapt pentru care a fost aruncat în închisoare. Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul a murit în jurul anului 1711.

Sursa: https://m.crestinortodox.ro/calendar-ortodox/sfintii-ierarhi-marturisitori-ilie-iorest-sava-brancovici-iosif-maramures-118746.html

Lasa un comentariu

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.