Articole

Înălțarea Domnului – Ziua de pomenire a tuturor Eroilor Neamului Românesc

Scris de biserica

Inaltarea Domnului, sarbatorita la patruzeci de zile dupa Invierea Domnului, este si ziua de de pomenire a tuturor Eroilor neamului romanesc.

In luptele mondialede la inceputul secolului trecut, Romania a pierdut aproape un milion de soldati si oameni de rand. Jertfa acestora este asemanata martiriului crestin, in baza cuvintelor Sfantului Apostol Ioan: „Mai mare dragoste decat acesta nimeni nu are, ca sufletul lui sa si-l puna pentru prietenii sai” (Ioan 15, 13).

Cultul eroilor, adica pomenirea din generatie in generatie a celor care si-au jertfit viata pentru apararea credintei ortodoxe si a patriei, este o adevarata cultura a sufletului romanesc, care simte ca iubirea e mai tare decat moartea.

Ziua de inaltare a Eroilor

In data de 4 mai 1920, pentru prima data, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat ca sarbatoarea Inaltarea Domnului sa fie numita, in acelasi timp, „Ziua Eroilor”, adica sarbatoare nationala bisericeasca. Aceeasi hotarare a fost actualizata in anii 1999 si 2001.

Inca de la inceput, sarbatoarea Bisericii s-a infratit cu sarbatoarea Neamului romanesc. Inaltarea Domnului la Cer, in chip firesc, atrage dupa sine inaltarea la Cer a tuturor celor care si-au dat viata pentru Dumnezeu sau pentru aproapele lor.

In ziua de Inaltare, in fiecare biserica, dupa Sfanta Liturghie, sunt pomeniti „eroii, ostasii si luptatorii romani din toate timpurile si din toate locurile, care s-au jertfit pe campurile de lupta, in lagare si in inchisori, pentru apararea patriei si a credintei ortodoxe stramosesti, pentru intregirea neamului si pentru libertatea si demnitatea poporului roman„, precum spune preotul, la Vohodul mare.

Cuvantul episcopului

PF Parinte Patriarh Daniel spune si motivul acestei alegeri: „Pentru a ne arata ca nu ne putem inalta la Ceruri si nici nu ne putem inalta in demnitate ca neam fara a trece prin iubire jertfelnica. Nu S-a inaltat la Ceruri Hristos decat dupa Rastignire si Inviere. Iubirea aceasta jertfelnica a omului pentru semeni sai se vede in modul cel clar in aceasta zi de pomenire a eroilor pentru ca eroii si-au dat viata pentru apararea credintei stramosesti si a patriei pentru poporul roman. Jertfelnicia lor este sfintita de jertfelnicia lui Hristos Care a spus ca nimeni nu are o iubire mai mare decat aceasta ca sa-si puna viata pentru semenii sai.”

IPS Laurentiu Streza, mitropolitul Ardealului, spune: „Facem pomenirea acestora care sunt cinstiti de Dumnezeu. Noi stim ca sfintii sunt eroii lui Hristos. Insa, martirii care si-au dat viata pentru altii, pentru tara noastra si pentru bunastarea noastra, acestia sunt trecuti in randul martirilor lui Dumnezeu, a sfintilor lui Dumnezeu.”

IPS Andrei, mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului, spune: „Daca pe Jertfa Domnului Iisus Hristos se intemeiaza mantuirea intregii omeniri si restaurarea cosmosului intreg, pe jertfa eroilor se intemeiaza rosturile unei patrii. Sa ne ajute Dumnezeu ca de la eroi sa invatam jertfirea de sine.

Moartea si invierea Eroilor

Cand crestinii trec la cele vesnice, trupul lor este inmormantat la piciorul Crucii, iar cand eroii trec la cele vesnice, trupul lor se invesmanteaza, mai intai, in steagul romanesc. Crestini sunt aceia care tin in mana toata viata Sfanta Cruce, precum eroi sunt doar aceia care nu se tem a-si da viata pentru apararea pamantului si a credintei stramosesti.

Prin moartea lor, pe campul de lupta, a fost posibila Invierea noastra ca neam.

Fiecare tanara generatie trebuie sa fie recunoscatoare Eroilor neamului romanesc !

Asa cum crestinii nu uita sa le fie recunoscatori Sfintilor !

Patriotismul romanesc nu a insemnat niciodata ura impotriva altor neamuri, ci numai o datorie sfanta fata de neamul in care Dumnezeu a randuit sa ne nastem. Lucian Blaga spune: „Nici un popor nu este atat de decazut incat sa nu merite sa te jertfesti pentru el, daca ii apartii cu adevarat.

Sfintii Voievozi si armatele lor au aparat pamantul romanesc cu pretul vietii. Pentru ei, daca nu pentru noi, avem datoria sa redevenim patrioti, sa ne iubim tara si neamul si credinta, iar steagul romanesc sa fie infatisat neincetat tinerei generatii.

Teodor Danalache

Sursa: www.crestinortodox.ro

Lasa un comentariu

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.