Articole

„Ortodoxia peste granițe. Modele de viață creștină în diaspora contemporană” – Constantin Brâncuși

Scris de biserica

🇹🇩A cincea zi a campaniei „Ortodoxia peste granițe. Modele de viață creștină în diaspora contemporană” i-o dedicăm sculptorului sufletului românesc, Constantin Brâncuși, născut la data de 19 februarie 1876, în satul Hobița, din județul Gorj.

🌸Încă de mic, acesta era un copil cu dor de ducă, după cum îl caracterizează localnicii din Oltenia, un om care nu își găsește locul acolo unde este pus să fie. Astfel, în timpul său liber, se aventura prin pădure pentru a găsi lemn care, chiar încă necioplit, sugera viitoare posibile sculpturi.

🌸Cu timpul, Brâncuși ajunge să muncească pământul gospodăriei, dar nu se putea despărți de cuțitul pentru cioplit, îndemânarea și talentul său începând să fie recunoscute de sătenii din jur. Fiind crescut într-un mod echilibrat și armonios, în stilul artei populare românești și la umbra bisericii ortodoxe, tânărul Brâncuși s-a bucurat de posibilitatea de a se putea concentra mai mult pe partea spirituală a vieții, găsindu-și inspirația pentru arta sa în cele mai simple și autentice lucruri.

🌸În ceea ce privește educația, Brâncuși a urmat Școala de meserii din Craiova și Școala Belle Arte din București. În anul 1903, hotărât să își urmeze visul, a plecat la Paris, pe jos, neavând banii necesari pentru călătorie, pentru a se înscrie la École Nationale Supérieure des Beaux-Arts, unde a fost admis în 1905.

🌸Stabilit la Paris, l-a cunoscut pe celebrul sculptor francez, Rodin, în atelierul căruia a și lucrat ca practician, dar și pe Modigliani, cunoscutul pictor și sculptor italian, care i-a devenit prieten. De a lungul timpului, Brâncuși a încercat numeroase stiluri artistice, inspirat fiind de artiști talentați, însă nu a putut găsi „viață” în niciuna dintre aceste statui, cioplite după tiparele vremii.

🌸Astfel, după ce a asimilat toată istoria sculpturii, a dominat-o, a depășit-o, a respins-o, a regăsit-o, a purificat-o, a reinventat-o, în final a reușit să îi extragă esența, pe care a lăsat-o mărturie peste ani prin sculpturile sale fascinante prin simplitate și simbolism. Cu toate că a trăit cea mai mare parte a vieții sale în Franța, spiritual vorbind, Brâncuși nu a părăsit niciodată România: a dus-o peste granțe și a păstrat-o în ființa lui, ca pe cea mai mare comoară a sa.

🌸La data de 16 martie 1957, marele sculptor a trecut la Domnul. Singura sa dorință, înainte de ultima suflare, a fost ca patul să îi fie mutat în atelier, lângă sobă, după cum era probabil în casa copilăriei sale. La 19 martie, a avut loc slujba de îmormântare, după tradiția ortodoxă română, în aceeaşi biserică românească din Paris, unde fusese în tinereţe cântăreţ la strană şi paraclisier.

🌸Chiar dacă astăzi Constantin Brâncuşi este cunoscut în lume ca un sculptor francez, prin arta lui se arată rădăcininile poporului român și dragostea infinită pentru Dumnezeu, pe care artistul nu le-a uitat niciodată.

Lasa un comentariu

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.