Evenimente

Retrospectiva Festivalului Costumului Tradiţional Românesc „Simt şi mă îmbrac româneşte”

Scris de biserica

Duminică, 21 iunie, începând cu orele 19.00, Biserica Sf. Treime – Ghencea a organizat cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Costumului Tradiţional Românesc „Simt şi mă îmbrac româneşte, tema acestui an fiind Tradiţiile: puntea între generaţii.

 

Evenimentul a fost  organizat în curtea bisericii parohiale, având Înalta Binecuvântare a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi cu sprijinul Centrului Cultural “Ştefan Iordache” al Primăriei Sectorului 5.

Prin acest proiect ne dorim să reînviem dragostea de tradiții şi să readucem în atenția societății portul popular românesc, chiar aici, în mijlocul Bucureștiului, propunând tuturor celor care au posibilitatea să poarte, cu această ocazie, un costum tradițional românesc sau măcar o ie.

De aceea, nu putea fi o bucurie mai mare decât aceea de a-i avea pe enoriaşii noştri alături, chiar dacă ploaia de duminică după-amiază ar părea, la prima vedere, potrivnică acestui eveniment. Această vreme, îngăduită de Dumnezeu, ne-a dat bucuria comuniunii! Toți cei prezenți au demonstrat că, în jurul Bisericii Sfânta Treime Ghencea, s-a format o comunitate puternică. Mici şi mari, tineri şi bătrâni, toţi suntem o mare familie, iar în duminica Sfinţilor Români ne-am adunat cu toţii pentru a aduce un omagiu înaintaşilor noştri, care ne-au lăsat ca moştenire, în primul rând, credinţa ortodoxă, apoi acest bagaj cultural, încărcat cu atâtea obiceiuri frumoase, ce au menirea de a păstra vie legătura dintre generaţii.

Demersului nostru s-au alăturat tenorul Vlad Miriţă, Grupul de muzică veche Trei Parale şi familia Scripcariu, care au reînviat satul de olari de la Piscu, de lângă capitală.

Ţinând cont de faptul că anul 2020 este declarat şi „Anul omagial al pastorației părinților și copiilor”,  tinerii noştri au pregătit Expoziţia „Viaţa familiei creştine în România”, dedicată Pr. Alexandru Lungu, căruia cu toții îi păstrăm o frumoasă amintire, marelui duhovnic al Moldovei Pr. Cleopa Ilie, marelui compozitor şi violonist Ciprian Porumbescu, preotului şi neurochirurgului Ştefan Mindea şi Teodorei Stamate, adolescenta din satul Şesuri, care a trecut la Domnul la vârsta de numai 15 ani, după ce a luptat cu o boală necruţătoare.

De ce au fost alese aceste personalităţi? Tocmai pentru a evidenţia rolul familiei creştine, ca ultimul bastion, aşa cum o numea Pr. Maxim Kozlov, și pentru a conştientiza cu toții că, și în zilele noastre, sfinţenia nu este doar un termen desuet, ci este o realitate.

Mai ales că, uneori, avem tendința de a spune că nu mai avem oameni cu viață aleasă, că nu mai există oameni cu o înaltă ținută morală, oameni de cultură, care o împletesc pe aceasta cu spiritualitatea într-un mod desăvârșit. Pentru că ne este mai comod să credem că suntem într-o stare de mediocritate cu toții, decât să admitem că sunt printre noi unele persoane, care au atins anumite culmi atât din punct de vedere spiritual, cât și cultural. Ori tocmai această mentalitate am dorit să o combatem prin expoziția realizată de către tinerii noştri.

Și, pentru a întări acest lucru, am avut alături de noi exemple vii de familii care, în negura zilelor noastre, reușesc să cultive valori morale demne de admirat de către noi toți, dar și să păstreze vii tradițiile poporului nostru: familia Scripcariu de la Piscu, ale căror expoziție și ateliere de lucru în lut, fier și gravură, ce amintesc de meșterii populari din trecutul acestui neam, au putut fi urmărite pe parcursul întregii zile,  și familia Iordan, din cadrul Grupului Trei Parale, care au adus pe scenă un invitat special, și anume pe fiica lor, Maruca, pe care, încă de mică, au inițiat-o în tainele muzicii populare vechi, autentice.

Pe de altă parte,  însăși comunitatea parohiei noastre s-a constituit ca o adevărată familie, iar drept mărturie stă grupul format de doamnele noastre talentate, care sub coordonarea dnei Ana-Maria Trandafir și-au descoperit și dezvoltat pasiunile comune, dăruind timp și osteneală pentru susținerea unor cauze nobile și legând prietenii atât de frumoase. Amintind de șezătorile de altădată, enoriașele noastre se întrunesc și lucrează diverse obiecte tradiționale.

De asemenea, a avut loc şi un târg caritabil cuproduse tradiționale şi prăjituri, fondurile strânse fiind redirecționate către copii cu situații financiare precare din clasa doamnei învăţătoare Maricica Stoica, Şcoala Rotileştii Mari, din localitatea Câmpuri.

 

Preot Paroh Ion Grădincea

Lasa un comentariu

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.