Evenimente

Sambata 18 februarie 2017, zi cunoscuta drept „ Mosii de iarna” va asteptam la slujba de pomenire a celor adormiti

Sambata 18 februarie 2017,  zi cunoscuta drept „ Mosii de iarna”

va asteptam la slujba de pomenire a celor adormiti

In ajunul duminicii a carei tema evanghelica este dragostea, adica sambata de 18 februarie 2017, Biserica a randuit o pomenire generala a celor ce „au adormit intru nadejdea invierii si vietii vesnice”, zi de rugaciune a Bisericii pentru cei morti. Hristos a pus ca fundament al Bisericii iubirea atunci cand a lasat porunca apostolilor „sa se iubeasca unul pe altul”, iar Sfantul Ignatie al Antiohiei a apus ca Biserica este „unitate de credinta si iubire”. În fiecare an, în bisericile şi cimitirele ortodoxe se va face pomenirea celor adormiţi.

Moşii de iarnă şi Lăsatul secului de carne pregătesc începutul postului cel mare al Paştilor.

În această zi, care anul acesta cade pe 18 februarie, cunoscută şi sub denumirea populară de Moşii de iarnă, credincioşii aduc la biserică ofrande pentru sufletele celor dragi.

Sfinţii Părinţi au rânduit ca sâmbăta să se facă pomenirea celor adormiţi, pentru că este ziua în care Hristos a stat cu trupul în mormânt şi cu sufletul în iad ca să-i elibereze pe drepţii adormiţi. Pe de altă parte, sâmbăta e deschisă spre duminică, ziua Învierii Mântuitorului Hristos.

Moşii de iarnă marchează începutul sâmbetelor morţilor din postul Paştelui, în număr de şapte, care se vor încheia sugestiv cu Sâmbăta lui Lazăr, înainte de Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor.

Biserica a rânduit în an două sâmbete mari, când se fac pomeniri mai ales pentru morţii care au murit pe neaşteptate: Moşii de iarnă (sâmbăta dinaintea Duminicii Înfricoşătoarei Judecăţi) şi Moşii de vară (sâmbăta dinaintea Pogorârii Duhului Sfânt). La acestea se adaugă şi Moşii de toamnă (prima sâmbătă a lunii noiembrie). De asemenea, pomeniri pentru cei adormiţi se vor face în fiecare sâmbătă din Postul Mare.

Lasa un comentariu

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.