Articole

Astăzi se face pomenirea Sfântului Ierarh Tarasie, Patriarhul Constantinopolului

Scris de biserica

~ Astăzi se face pomenirea Sfântului Ierarh Tarasie, Patriarhul Constantinopolului ~

💠Sfântul Tarasie, Patriarhul Constantinopolului, era de sorginte nobilă. S-a născut şi a crescut în Constantinopol, unde a primit o educaţie aleasă și a fost repede promovat la curtea Împăratului Constantin al VI-lea Porfirogenetul şi a mamei sale, Sfânta Împărăteasă Irina, primind funcţia de senator.

💠În acele vremuri, Biserica era tulburată de lupta iconoclaştilor. Sfântul Patriarh Pavel, înainte susţinător al iconoclasmului, şi-a dat demisia, retrăgându-se la o mănăstire şi luând schima îngerească. Când Împărăteasa Irina l-a vizitat împreună cu fiul său, împăratul, Sfântul Pavel le-a spus că vrednic să îi fie succesor era chiar Sfântul Tarasie.

💠Acesta a refuzat inițial funcţia, nevăzându-se vrednic pentru un astfel de oficiu înalt, dar mai târziu s-a supus, cu condiţia să se întrunească un Sinod Ecumenic care să distrugă erezia iconoclastă.

💠Trecând prin toate rangurile clerice într-un timp relativ scurt, Sfântul Tarasie a fost adus la tronul patriarhal în 784. În anul 787 s-a întrunit la Niceea cel de-al VII-lea Sinod Ecumenic, prezidat de Patriarhul Tarasie, în prezenţa a 367 de episcopi și atunci s-a confirmat obligativitatea cinstirii sfintelor icoane.

💠Sfântul Tarasie a condus cu înţelepciune Biserica timp de 22 de ani, ducând o viaţă strict ascetică. Toate veniturile sale le-a cheltuit în scopuri plăcute lui Dumnezeu, hrănind şi uşurând viaţa bătrânilor neputincioşi, a celor împovăraţi, a văduvelor şi orfanilor, iar de Sfintele Paşti le pregătea o masă şi îi servea personal pe săraci.

💠Sfântul Tarasie a adormit în anul 806. Înainte de moartea sa, diavolii au cercetat viaţa sfântului încă din tinereţe, încercând să-l aducă la deznădejde pentru unele păcate pe care le-ar fi făcut, însă acesta le-a spus că este nevinovat de toate minciunile lor şi că nu au nicio putere asupra sa.

💠Plâns de Biserică, Sfântul a fost înmormântat într-o mănăstire pe care el a construit-o în Bosfor. La mormântul său au avut loc multe minuni.

Surse: https://www.calendar-ortodox.ro

Lasa un comentariu

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.