Articole

~ Din istoria neamului nostru ~ Astăzi este sărbătorită Ziua națională Constantin Brâncuși, la 145 de ani de la nașterea sa.

Scris de biserica

~ Din istoria neamului nostru ~
Astăzi este sărbătorită Ziua națională Constantin Brâncuși, la 145 de ani de la nașterea sa.

🇹🇩Constantin Brâncuşi, părintele artei moderne, după cum l-a numit Patriarhul Daniel, care a unit credinţa cu arta, naţionalul cu universalul și efemerul cu eternal s-a născut la data de 19 februarie 1876, în localitatea Hobița, județul Gorj.

🇹🇩Școala primară a urmat-o la Peștișani și Brădiceni. După ce a urmat Școala de Arte și Meserii (1894 – 1898) vine la București unde se înscrie la Şcoala Belle Arte.Artistul părăsește România în anul 1903, având ca destinaţie Franța. Doi ani mai târziu, în anul 1905 este admis la cea mai importantă academie de arte plastice a vremii, École Nationale Supérieure des Beaux-Arts.

🇹🇩În anul 1906 expune pentru prima dată la Société Nationale des Beaux-Arts și la Salon dʼAutomne, Paris. 8 ani mai târziu deschide prima expoziție în Statele Unite ale Americii, la Photo Secession Gallery din New York.

🇹🇩Deși plecat din România, Brâncuși a purtat în suflet necontenit frumusețea credinței noastre ortodoxe, tradițiile și măreția plaiurilor de acasă, reflectate cu fidelitate în actul său artistic, dovedind a fi deopotrivă român tradiţional şi artist modern universal, devoalând luminile vieţii veșnice dincolo de orice semn al morţii din lumea materială efemeră.

🇹🇩Dacă creațiile lui Constantin Brâncuși sunt cunoscute în întreaga lume, relația lui cu Dumnezeu a rămas, pentru mulți, o surprinzătoare latură a vieții, care l-a împlinit ca om și artist. Se știe că „profetul artei moderne”, după cum a fost numit Brâncuși, avea o relație specială cu Dumnezeu, conchisă într-o profundă cugetare de-a sa: „Artistul nu e decât o smerită unealtă în mâinile lui Dumnezeu – Creatorul”.
La începutul lunii martie 1957, Constantin Brâncuşi, bătrân şi bolnav (împlinise 81 de ani), a chemat pe Arhiepiscopul Teofil de la biserica ortodoxă română din Paris, pentru a se spovedi şi a primi Sfânta Împărtăşanie. Obișnuia să spună celor din jur: „Acum sunt foarte aproape de Bunul Dumnezeu. Trebuie doar să-mi întind braţul ca să-L ating”. După ce a primit dumnezeiasca cuminecătură, Brâncuși a spus vlădicului că pleacă din această lume neîmpăcat sufletește, fiindcă nu poate să-și dea sufletul în ţară. Se vede că dorul de-acasă nu-l părăsise nicicând.

🇹🇩În data de 16 martie 1957, Constantin Brâncuși trece la cele veșnice. Pe 19 martie, după slujba prohodirii, este înmormântat în Cimitirul parizian Montparnasse.

Sursa: www.basilica. ro şi www.doxologia.ro

Lasa un comentariu

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.