Articole

Din istoria neamului nostru – Părintele Grigorie Băbuș

Scris de biserica

~Din istoria neamului nostru ~
Părintele Grigorie Băbuș, cărturarul care a suferit în temnițele comuniste

🇹🇩Părintele s-a născut în anul 1915 în comuna Teişani, din judeţul Prahova. De la 13 ani, a plecat ca ucenic la mănăstirea prahoveană Cheia, unde era stareţ unchiul său, arhimandritul Grigore Georgescu.

🇹🇩La 18 ani, a urmat cursurile Seminarului Teologic de la Cernica şi ale Facultăţii de Teologie din Bucureşti, unde i-a avut colegi apropiaţi pe monahii Teoctist Arăpaşu, viitorul Patriarh al României, şi Sofian Boghiu, viitorul stareţ al Mănăstirii Antim. După absolvirea cursurilor Facultăţii de Teologie, s-a înscris la doctorat.

🇹🇩Fiind înzestrat cu o voce deosebită, a devenit, pe rând, cântăreţ şi ierodiacon, ieromonah şi arhimandrit la Catedrala Patriarhală din Bucureşti. La un moment dat, a fost numit stareţ al Mănăstirii Cheia, până când Patriarhul Justinian l-a readus în Bucureşti, unde o vreme a fost duhovnic al studenţilor Facultăţii de Teologie.

🇹🇩În această perioadă, a fost rânduit cu supravegherea disciplinei în internat, precum şi cu punerea în practică a programelor de cult şi învăţământ. Patriarhul Justinian i-a încredinţat misiunea de a se ocupa de organizarea Bibliotecii Sfântului Sinod, din incinta Mănăstirii Antim, unde a lucrat împreună cu prietenul său, arhimandrit Bartolomeu Anania.

🇹🇩În 1959 a fost arestat pentru că n-a „înghiţit“ comunismul. La proces a negat orice activitate de natură politică, iar martorii acuzării i-au susţinut cauza. Totuşi, prin Sentinţa nr. 750 din 29 iulie 1959 a primit o condamnare de 7 ani închisoare corecţională pentru „infracţiunea de uneltire contra ordinii sociale”. La recurs, părintelui Băbuş i s-a mărit condamnarea la 20 de ani muncă silnică. A cunoscut penitenciarele de la MAI (august 1959), Jilava (august 1959), Aiud (noiembrie 1959 şi lagărul de muncă de la Ostrov (octombrie 1963). A fost eliberat la 29 iulie 1964 din lagărul de la Ostrov.

Sursa: ziarullumina.ro

Lasa un comentariu

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.