Articole

Pomenirea Sfântului Mare Mucenic Teodor Stratilat

Scris de biserica

~ În această zi se face pomenirea Sfântului Mare Mucenic Teodor Stratilat ~

💠Sfântul Teodor a trăit la sfârșitul secolului al III-lea și începutul secolului al IV-lea. Era originar din Evhaita și era conducătorul cetății Iracleea, aproape de țărmul Mării Negre.

💠A fost un general vestit, de aceea i se zicea „Stratilatul” și era prieten apropiat al împăratului Licinius (307-323). În urma unei inspecții făcută de Licinius în anul 320 la reședința Sfântului Teodor din Iracleea Pontului a aflat că acesta este creștin și convertea mulți păgâni la creștinism.

💠Când Liciniu i-a cerut Sfântului Teodor să aducă jertfe idolilor păgâni, acesta nu numai că nu a adus jertfe, ci a sfărâmat statuile de aur și argint ale idolilor și le-a împărțit săracilor. Din porunca împăratului, Sfântul Teodor a fost întemnițat, supus la chinuri și apoi ucis.

💠Moaștele sale au fost mutate la Evhaita din Pont. În anul 950 s-a zidit în Evhaita o Biserică măreață în care au fost așezate moaștele sfântului.

💠În anul 1256, Iacob Dandolo, mai marele galerelor Republicii Veneției, le-a încredințat fratelui său Marco. În anul 1260 acesta le-a așezat în Biserica Sfântului Marcu din Veneția. Astăzi, moaștele Sfântului Mucenic Teodor se află în Biserica Mântuitorului din același oraș.

Sursa: https://basilica.ro

Lasa un comentariu

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.