Articole

Duminica izgonirii lui Adam din rai: a Lăsatului sec de brânză

Scris de biserica

~ Duminica izgonirii lui Adam din rai: a Lăsatului sec de brânză ~

💠 Duminica aceasta are o importanță deosebită, deoarece după ea începe o perioadă de urcuș duhovnicesc interior spre Înviere. Mântuitorul Iisus Hristos ne arată că iertarea este începutul bun pentru post.

💠 Evanghelia ne învață că relația noastră cu Dumnezeu depinde de relația noastră cu semenii noștri, că nu ne putem apropia de Dumnezeu nesocotind pe semenii noștri. Nu postim pentru a fi văzuți sau lăudați de oameni, ci postim ca să ne apropiem mai mult de Dumnezeu.

💠 Cine postește și nu se roagă nu imprimă o semnificație teologică postirii sale, ci rămâne doar la un nivel de exercițiu biologic și psihologic, motivat igienic, estetic sau economic.

💠 Nu trebuie, deci, să postim nici pentru a aduna admirație și laudă, nici pentru a trezi milă sau compătimire. Postim pentru că iubim pe Dumnezeu din ceruri, Dăruitorul vieții veșnice, mai mult decât toate darurile materiale trecătoare, bucatele gustoase și băuturile rafinate.

💠 Postul Sfintelor Paști se referă deodată la greșeala lui Adam celui dintâi și la îndreptarea ei de către Hristos, Noul Adam. Adam a fost izgonit pentru că nu a ascultat de Dumnezeu, nu a postit (nu s-a înfrânat) și nu s-a pocăit după ce a greșit, ci a dat vina pe femeie, iar femeia pe șarpe.

💠 Suntem chemați să îndreptăm comportamentul lui Adam cel vechi din noi, nu dând vina pe alții, nu acuzând sau judecând pe alții, ci plângând păcatele noastre, judecându-ne pe noi înșine în Taina Pocăinței sau a Spovedaniei, smerindu-ne pe noi înșine și cerând iertare.

Sursa: https://basilica.ro/predica-preafericitului-parinte-patriarh-daniel-la-duminica-izgonirii-lui-adam-din-rai/

Lasa un comentariu

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.