Articole

~ În această zi se face pomenirea Sfântului Cuvios Pahomie cel Mare ~

Scris de biserica

~ În această zi se face pomenirea Sfântului Cuvios Pahomie cel Mare ~

💠 Sfântul Pahomie s-a născut în Tebaida de Jos (Egipt) și a trăit în timpul împăratului Constantin cel Mare (306-337). Ca soldat, a luptat în armata împăratului Constantin, în faimoasa bătălie împotriva lui Maxențiu. În vremea aceea era păgân.

💠 Primește Botezul și se retrage în pustia Tebaidei, alături de pustnicul Palamon. După zece ani de nevoințe ajunge în Tabenisi, unde un înger i s-a înfățișat înainte, îmbrăcat în rasă de schimonah și i-a dăruit o tăbliță pe care se afla înscrisă pravila unei mănăstiri cu viață de obște.

💠 Acest înger i-a poruncit să întemeieze o astfel de mănăstire chiar în Tabenisi. Pahomie zidește multe chilii, și prin lucrarea Sfântului Duh ele ajung să fie locuite de monahi.

💠 Sfântul Pahomie este considerat întemeietorul vieții mănăstirești de obște. A trecut la cele veșnice în în al 55-lea an al vieții sale. A fost îngropat în mănăstirea ctitorită de el.

💠 Menționăm că și metaniile (plecăciune până la pământ, îngenunchere și ridicare însoțită de semnul Sfintei Cruci și de o rugăciune) sunt atribuite Sfântului Pahomie cel Mare.

Sursa: crestinortodox.ro

Lasa un comentariu

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.