Articole

~ În această zi se face pomenirea Sfintei Muceniţe Fervuta, a surorii ei şi a slujnicei lor ~

Scris de biserica

~ În această zi se face pomenirea Sfintei Muceniţe Fervuta, a surorii ei şi a slujnicei lor ~

💠 Sfânta Muceniţă Fervuta laolaltă cu sora şi slujnicele ei au răbdat mucenicie pentru Hristos între anii 341 şi 343. Sfânta Fervuta și sora sa erau surori ale Sf. Simeon Episcopul din Seleucia.

💠 Atât surorile cât şi însoțitoarele lor au fost aduse la curte pentru a o sluji pe împărăteasă. Sf. Fervuta ieşea în evidenţă prin frumuseţea ei neobişnuită, iar împărăteasa a sfătuit-o să se căsătorească pentru a dobândi o poziţie socială mai înaltă. Dar sfânta a refuzat deoarece s-a dăruit fecioriei întru Hristos.

💠 La scurt timp, împărăteasa s-a îmbolnăvit. Unul dintre vrăjitorii care au venit să o vindece pe împărăteasă a cerut-o de soţie pe Fervuta, dar sfânta a refuzat. Ca să se răzbune, vrăjitorul l-a minţit pe împărat că boala împărătesei se trage de la otrava pe care i-au dat-o slujnicele. Atunci acestea au fost aduse la judecată din ordinul împăratului.

💠 La proces ele au declarat că sunt nevinovate şi că sunt pregătite să accepte moartea pentru Hristos. Toți cei trei judecători i-au oferit, în secret, libertatea în schimbul acceptului căsătoriei, dar Sfânta Fervuta a respins cu hotărâre toate propunerile.

💠 Muceniţele au fost găsite vinovate de a fi creştine şi de vrăjitorie împotriva împărătesei pe care ar fi otrăvit-o. Au fost condamnate la moarte prin tăierea trupurilor în bucăţi. După aceea, ei au aşezat trei bucăţi într-o parte şi trei în alta, spunînd împărătesei să treacă printre ele ca să se vindece de boala ei.

💠 Trupurile sfintelor muceniţe au fost aruncate într-un şanţ de unde au fost recuperate în secret de creştini şi îngropate.

Sursa: http://www.calendar-ortodox.ro/luna/aprilie/aprilie04.htm

Lasa un comentariu

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.