Articole

În această zi se face prăznuirea aducerii moaștelor Sfântului Ierarh Nichifor, Patriarhul Constantinopolului

Scris de biserica

~ În această zi se face prăznuirea aducerii moaștelor Sfântului Ierarh Nichifor, Patriarhul Constantinopolului ~

💠 Sfântul Nichifor, patriarhul Constantinopolului, a fost izgnonit de împăratul Leon Armeanul (813-820) în insula Proconis, pentru că a sprijinit cinstirea sfintelor icoane. A trecut la cele veșnice în anul 828, după 13 ani de chinuri petrecuți aici.

💠 În secolul al IX-lea, împărații Teodora și Mihail, au restabilit cultul sfintelor icoane, l-au alungat pe patriarhul Ioan și l-au ales ca patriarh pe Metodie. După patru ani, patriarhul Metodie a cerut împăraților să-i permită să aducă la Constantinopol moaștele Sfântului Nichifor.

💠 După ce a primit acordul acestora, patriarhul Metodie a luat cu sine câțiva preoți și monahi și s-au dus în insula Proconis. În mănăstirea Sfântului Mucenic Teodor, au aflat cinstitul trup al Sfântului Nichifor, întreg cu totul, neavând nici urmă de stricăciune și dând bună mireasma.

💠 Moaștele sale au fost așezate mai întâi în Biserica Sfintei Sofia, iar a două zi, în Biserica „Sfinții Apostoli”. Sfântul Nichifor este cinstit de Biserica Ortodoxă și pe 2 iunie.

Sursa: crestinortodox.ro

Lasa un comentariu

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.