Articole

„Ortodoxia peste granițe. Modele de viață creștină în diaspora contemporană” – Maica Petronia, românca din Ardeal, nevoitoare în Biserica Ortodoxă rusească Înălţarea Domnului, de pe Muntele Eleon

Scris de biserica

🇹🇩Continuăm seria postărilor din campania „Ortodoxia peste granițe. Modele de viață creștină în diaspora contemporană” cu povestea Maicii Petronia, românca din Ardeal, nevoitoare în Biserica Ortodoxă rusească Înălţarea Domnului, de pe Muntele Eleon.

🌸Oricine a avut ocazia să meargă în Ţara Sfântă, cu siguranţă a vizitat şi această mănăstire, aşezământ monahal în care vieţuiesc aproximativ 50 de maici originare din Rusia, Arabia, România, Estonia, Australia şi Germania.

🌸Printre vieţuitoare se numără şi blânda măicuţă Petronia, originară din judeţul Alba, care are ca ascultare îngrijirea lăcaşului. A intrat în călugărie la vârsta de 24 de ani, iar înainte de ajunge la Ierusalim, a vieţuit la Mănăstirea Râmeţ (jud. Alba).

🌸Părintele Cleopa a trimis-o în 1990 în Oraşul Sfânt, „ca să fie o lumină pentru românii care vin aici“. Vorbeşte cu mare emoţie despre acest loc, arătând pelerinilor pictura Mântuitorului de pe cupola bisericii, „singura din lume în care Iisus apare cu întreg corpul, nu doar bustul – Hristos Judecătorul“. Cu ochii înlăcrimaţi, mărturiseşte că abia aşteaptă să fie alături de El. Pentru maica Petronia aceasta este cea mai mare fericire a vieţii, să fie lângă Cel pe care Îl iubeşte cu toată fiinţa ei.

🌸Măicuţa vorbește numai în cimilituri duhovnicești. Dacă vede un călugar mai tânăr îl pune la mii de metanii, că nu e greu deloc. Dacă vede vreun călător mai aplecat la cele lumești, îl ia binișor cu o glumă. Despre „secretul“ respectării postului, aceasta ne mărturisește: „la sfârşitul postului, se duce îngerul bun la Domnul să dea raportul, iar îngerul rău la Satan. La Judecata de Apoi, faptele bune se pun în balanţă cu faptele rele“.

🌸Maica Petronia e ca o rază de soare, menită să îţi înseninezeze ziua şi să îţi dea curaj să mergi mai departe, pe calea cea mântuitoare, indiferent de locul în care ești trimis să îi slujești lui Dumnezeu și oamenilor.

Lasa un comentariu

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.