Articole

„Ortodoxia peste granițe. Modele de viață creștină în diaspora contemporană” – ÎPS Parinte Macarie, Episcopul Europei de Nord

Scris de biserica

🇹🇩Cea de a treia zi a campaniei „Ortodoxia peste granițe. Modele de viață creștină în diaspora contemporană” o dedicăm ÎPS Macarie al Europei de Nord, născut la data de 9 mai 1977, în județul Bistrița-Năsăud, fiind al treilea copil în familia credincioșilor ortodocși Vasile și Ana.

🌸Între anii 1996 și 2000 a urmat studiile la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, Universitatea „Babeș-Bolyai”, iar în perioada 1998-2003 a fost secretar de cabinet al ÎPS Părinte Arhiepiscop Bartolomeu al Vadului, Feleacului și Clujului.

🌸Preasfinţitul Părinte Macarie Drăgoi a fost tuns în monahism în anul 2003 de către ÎPS Părinte Arhiepiscop Andrei al Alba Iuliei, în Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul”.

🌸La data de 5 martie 2008, a fost ales episcop al Episcopiei Ortodoxe Române pentru Europa de Nord, fiind cel dintâi ales în această funcție clericală, în care a fost instituit în cadrul unei ceremonii din 6 iulie 2008, la Catedrala Episcopală Sârbă, din Stockholm.

🌸Ca episcop, a organizat nenumărate proiecte socio-culturale, între care se află și „Picătura de jertfă care răscumpără oceanul nepăsării”, proiect în cadrul căruia se organizează colecte în bani, medicamente și îmbrăcăminte pentru ajutorarea unor familii sărace și a unor copii din zona defavorizată Copșa Mică, România, dar și din Kenya, Africa .

🌸De asemenea, în anul 2005, a întemeiat prima parohie românească din nordul Marii Britanii, la Mirfield-Leeds, cu hramul „Sfântul Cuvios Macarie cel Mare” și două filii la Manchester şi Corby. Mai târziu, în perioada 2008-2016, a întemeiat primele parohii românești în Danemarca și Norvegia, iar în Suedia, alte noi parohii, adăugându-se celor trei întemeiate în anul 1971.

🌸Datorită implicării Preasfinției Sale, s-au mai constituit o parohie în Insulele Feroe și misiuni în Insula Bornholm, în Arhipelagul Svalbard și în Groenlanda, iar de-a lungul timpului acesta a publicat peste 40 de studii pe teme teologice, istorice și etnologice, în limba română și în limbi de circulație internațională, precum și peste 100 de articole, recenzii și interviuri, de o importantă însemnătate culturală, pentru creștinii ortodocși de astăzi.

Lasa un comentariu

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.