Articole

Ortodoxia peste granițe. Modele de viață creștină în diaspora contemporană” – Părintele Gheorghe Calciu-Dumitreasa

Scris de biserica

🇷🇴Dedicăm cea de a doua zi din Campania „Ortodoxia peste granițe. Modele de viață creștină în diaspora contemporană” Părintelui Gheorghe Calciu-Dumitreasa, născut la data de 23 noiembrie 1925 și care, de-a lungul vieții sale a suferit mult, din dorința de a sluji lui Hristos și oamenilor, deopotrivă.

🌸Astfel, după doar doi ani de studenție la Facultatea de Medicină, este arestat în anul 1948, pentru că a adăpostit la cămin un prieten, șef al Frățiilor de Cruce (legionar). Ajuns la închisoarea Pitești, cu o sentință de opt ani, acesta suferă cumplita reeducare, în care atmosfera de teroare, foamea, bătăile neîncetate și tortura au urmărit să-i slăbească pe deținuți.

🌸Cu toate că tânărul Gheorghe a cedat cumplitului chin, harul Duhului Sfânt a lucrat în sufletul său, întorcându-l pe calea cea dreaptă, singura lui salvare fiind rugăciunea, după cum el însuși mărturisea: „Eu știu că am căzut, dar Dumnezeu m-a ridicat.”

🌸După Pitești au urmat temnițele: Gherla, Jilava și Aiud, iar abia în anul 1963, după 15 ani de detenție, părintele este eliberat. Cu sprijinul Patriarhului Iustinian, acesta devine preot, deși în mod normal, un fost deținut nu ar fi putut intra la Facultatea de Teologie.

🌸În anul 1978 însă, în urma unor cuvântări dedicate tinerilor creștini, părintele este arestat pentru a doua oară. Deși este eliberat după 6 ani, din cei 10 de sentintă, este obligat să părăsească România.

🌸Astfel, acesta ajunge în SUA în anul 1985, iar pentru a-și putea întreține familia este nevoit să lucreze timp de 4 ani ca muncitor în construcții. În anul 1989 se mută cu familia la Washington D.C., unde preia parohia românească „Sfânta Cruce”. De-a lungul păstoririi sale, numărul credincioșilor a crescut impresionant, multe persoane de alte confesiuni convertindu-se la ortodoxie, pentru dragostea și harul pe care le avea Părintele Calciu.

🌸Timp de 21 de ani, el și-a continuat lupta și eforturile în numele dreptei credințe și pentru apărarea intereselor românilor de peste granițe, în 2006 reușind să întemeieze o nouă biserică pentru credincioșii din zona Washington D.C. – Biserica Sf. Andrei.

🌸După o neobosită lucrare filantropică și duhovnicească, Părintele Gheorghe Calciu a trecut la Domnul la data de 21 noiembrie 2006, rămânând un model de mărturisire al lui Hristos, în ciuda încercărilor vieții.

Lasa un comentariu

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.