Articole

Ortodoxia peste granițe. Modele de viață creștină în diaspora contemporană” – Pr. Prof. Dr. Ştefan Mindea

Scris de biserica

🇷🇴Încheiem seria postărilor din campania „Ortodoxia peste granițe. Modele de viață creștină în diaspora contemporană” cu o personalitate extrem de cunoscută și apreciată în lumea medicală și anume, Profesor Dr. Ştefan Mindea, specializat în neurochirurgie spinală minim-invazivă. A fost numit șef al Secției de neuro-oncologie și oncologie spinală din cadrul Centrului Medical Universitar Stanford la vârsta de numai 35 de ani, clasându-se timp de cinci ani la rând în Top 5 al celor mai buni chirurgi de la această universitate.

🌸Deși avea doar patru ani când părinții lui au cerut azil politic în Statele Unite ale Americii, din cauza privațiunilor și umilințelor la care erau supuși de către regimul comunist, micuțul Ștefan a rămas ancorat în credința și valorile neamului românesc. Evlavia arătată în rugăciune, folosul și practica postului, bucuria Liturghiei și iubirea față de aproapele, le-a învățat de la bunica sa și prin exemplul părinților.

🌸Peste ani, tot în S.U.A. a întâlnit-o și pe Magdalena, cea care avea să îi devină soție. Astfel, familia nou întemeiată s-a îmbogățit cu șase copii. Dorind să poarte de grijă pentru viața duhovnicească a copiilor săi, doctorul Ștefan Mindea a revenit în România, în vara anului 2013.

🌸Pe medicul Ștefan Mindea l-a marcat foarte mult viața Părintelui Iustin Pârvu, pe care l-a întâlnit personal, în cadrul vizitelor în România, cu scop duhovnicesc. Dragostea Părintelui Iustin față de România, în ciuda tuturor persecuțiilor suferite, a devenit un model pentru tânărul medic crescut în America. Iubirea de neam a acestui părinte, mult pătimitor în temnițele comuniste, l-a ajutat pe doctorul Mindea să vadă cu alți ochi țara în care s-a născut și să înțeleagă că, deși nu sunt aceleași condiții ca în S.U.A., sufletul și conștiința acestui popor reprezintă adevărate resurse pentru dezvoltarea spirituală.

🌸În luna iunie a anului 2020, neurochirurgul Ștefan Mindea a fost hirotonit preot, după o slujire de 7 ani ca diacon la Biserica „Nașterea Maicii Domnului”, din Constanța. Pornirea față de slujirea preoțească a avut-o încă din copilărie, dar visul său nu s-a putut concretiza în America. Însă, odată cu întoarcerea în țară, Dumnezeu a reaprins dorul să din adolescență, îndreptându-i pașii către Facultatea de Teologie.

🌸Într-un interviu acordat în cadrul emisiunii „Voi cu Voicu”, părintele și neurochirurgul mărturisește că revenirea în România a fost o decizie foarte grea, cu multe implicații, atât la nivel profesional, cât și familial. Teama de a nu-și putea practica meseria, din lipsa de aparatură performantă, specifică domeniului, despărțirea copiilor de prieteni și de mediul educațional de elită din California, cât și factorul financiar, au fost elemente ce au cântărit greu în luarea unei decizii.

🌸Cu toate acestea, revenirea în țară a fost cea mai bună decizie pe care a luat-o, mărturisește medicul, Dumnezeu rânduind lucrurile în așa fel încât să nu simtă lipsa vieții din California: „Vreau să le spun tuturor românilor plecați…Cu frica lui Dumnezeu vă spun că, România va fi noua Americă. Aici, vor fi oportunitățile cele mai bune. (…) Eu sunt extrem de optimist în ceea ce priveşte ţara noastră” – Profesor Dr. Ştefan Mindea

Lasa un comentariu

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.