Articole

În această zi se face pomenirea Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica

Scris de biserica

~În această zi se face pomenirea Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica~

💠 Sfântul Ierarh Calinic s-a născut în București, pe 7 octombrie 1787. La vârstă de 20 de ani ajunge la mănăstirea Cernica, din apropierea Bucureștilor, unde devine monahul Calinic. La mănăstirea Cernica a fost ieromonah, preot și stareț timp de 31 de ani.

💠 Refuzând să fie mitropolit al Ungrovlahiei, a fost ales în anul 1850 în fruntea episcopiei Râmnicului. Reclădind catedrala episcopală de la Râmnicu-Vâlcea, s-a mutat aici în 1857, unde a păstorit până în 1868.

💠 Printre înfăptuirile sale de seama se numără și Mănăstirea Frasinei. Este locul în care nu au acces femeile. Potrivit Tradiției, Sfântul Calinic a pus pe drumul spre Frasinei o bornă: „Până aici au voie femeile, de aici este partea monahilor”.

💠 Sfântul Calinic a înființat o tipografie în anul 1861, la Râmnic. Pe la 1850-1880, tipărea așa de mult, încât mai târziu Nicolae Iorga a numit Râmnicul „capitala tipografilor”.

💠 Sfântul Ierarh Calinic fost îngropat, după dorința sa, la Mănăstirea Cernica, în tinda Bisericii „Sfântul Gheorghe”.

Sursa: crestinortodox.ro

Lasa un comentariu

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.