Articole

În acestă zi se face prăznuirea Cuviosului Părintelui nostru Ioan Scărarul

Scris de biserica

~În acestă zi se face prăznuirea Cuviosului Părintelui nostru Ioan Scărarul~

💠Cuviosul Ioan Scărarul s-a născut în Palestina la anul 523. Părinți acestuia, Xenofont şi al Mariei, l-au trimis împreună cu fratele său Arcadie la şcoală în Berit – azi Beyrut- în Fenicia. O furtună a scufundat corabia cu care călătoreau, dar prin voia lui Dumnezeu ei au scăpat cu viaţă, ajungând în părţi diferite. S-au călugărit amândoi, Ioan şi-a păstrat numele, Arcadie s-a numit Gheorghe.

💠Tânărul Ioan a ucenici pe lângă bătrânul pustnic Macarie, în Mănăstirea Sfânta Ecaterina din Sinai. După moartea Parintelui său duhovnicesc, Ioan hotărăşte să se retragă într-o chilie săpată în munte, la o distanţă de câţiva kilometri de mănăstire.

💠După 40 ani de sihăstrie, Cuviosul Ioan atât de mult s-a remarcat prin viața sa aleasă, prin înțelepciune și smerenie încât a fost ales de călugării de la mănăstirea din vârful Muntelui Sinai şi de sihaştrii care trăiau prin împrejurimi, să le fie întâistătător. Deși nu dorea acestă cinste, a făcut ascultare lăsându-se în voia lui Dumnezeu.

💠Starețul Mănăstirii Raithu, situată pe ţărmul Mării Roşii, dorind să alcătuiască un îndreptar pentru povățuirea tinerilor care doreau să pășească în viață monahală și-a dat seama ca o asemenea operă nu putea fi scrisă de oricine, ci doar de un monah înţelept şi cu experienţă ascetică, dar, totodată, şi bun cunoscător al psihologiei şi firii omeneşti. Astfel l-a contact pe Cuviosul Ioan, care i-a răspuns cu modestie că se va strădui să împlinească porunca primită, deşi el nu este în stare să înveţe pe alţii, aflându-se încă la vârsta la care el însuşi învaţă de la alţii. În acest fel a luat naștere scrierea „Scara Raiului” sau ” Scara dumnezeiescul urcuș”.

💠Apăsat de povara bătrâneţilor, după patru ani de stăreţie la mănăstirea de pe Muntele Sinai, Sfântul Ioan Scărarul, în vârstă de aproape 80 ani, s-a retras în singurătate la chilia sa, lăsându-l pe fratele său Gheorghe ca povățuitor al mănăstirii. A trecut la Domnul în 30 martie 605, fiind urmat peste zece luni de fratele său.

Sursa: https://basilica.ro/sf-cuv-ioan-scararul-sf-cuv-euvula-mama-sf-pantelimon/

Lasa un comentariu

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.