Articole

~ Personalități feminine în istoria țării:modele de credință, jertfă și curaj ~ Alexandrina Cantacuzino

Scris de biserica

~ Personalități feminine în istoria țării:modele de credință, jertfă și curaj ~

Continuăm seria postărilor cu Alexandrina Cantacuzino, principesa care a înființat Societatea Ortodoxă Națională a Femeilor Române și s-a distins prin curajul de a ieși în evidență într-o societate sceptică; într-o perioadă în care menirea femeilor se rezuma la un rol mărunt, ea a avut un rol măreț.

🇷🇴Alexandrina Pallady s-a născut la data de 20 septembrie 1876, într-o familie de mari boieri.
Prin căsătoria cu Grigore Gheorghe Cantacuzino, în jurul anului 1899, ea primește titlul de „Prințesă Cantacuzino”, iar cei doi au împreună 3 fii.

🇷🇴Alexandrina, cunoscută și ca Didina Cantacuzino, s-a remarcat ca lideră a mișcării feministe din România între anii 1920 – 1930, dar și ca diplomată, fiind vicepreședintă a Consiliului Internațional al Femeilor, care reprezenta Alianța Internațională a Femeilor, astfel că a reprezentat România la Liga Națiunilor.

🇷🇴Totuși, cea mai mare parte a vieții și-a dedicat-o lucrărilor de binefacere, remarcându-se ca o filantroapă deosebit de importantă.

🇷🇴Astfel, în anul 1910, la inițiativa ei plină de curaj a fost înființată Societatea Ortodoxă Națională a Femeilor Române (SONFR), avându-le ca membre pe mai multe doamne din înalta societate, și care avea ca scop „unirea sufletelor şi mobilizarea energiilor pentru educaţia religioasă a tinerilor, pentru ajutorarea familiilor aflate în dificultate, pentru susţinerea Bisericii”. Ca simbol a fost aleasă „crucea de oţel înveşmântată cu panglică tricoloră”, semn al credinţei şi dragostei faţă de Biserică şi ţară.
Prima președintă a SONFR a fost Anastasia Filipescu, iar după moartea ei, în 1918, președinția a fost preluată de Principesa Alexandrina.

🇷🇴Cu timpul, societatea a fost deschisă pentru toate femeile, indiferent de clasa socială din care proveneau, ele fiind unite doar de dragostea pentru Dumnezeu și pentru semeni. Cu sprijinul Reginei Maria, SONFR a crescut și mai mult, desfășurând ample lucrări de binefacere (a înființat două școli de fete, 17 grădinițe, 22 de biblioteci publice), mai ales în timpul Primului Război Mondial, când în sediile societății s-au creat spitale de campanie pentru soldații răniți în război, iar majoritatea membrelor au devenit infirmiere.

🇷🇴Fire naţionalistă şi profund religioasă, Alexandrina Cantacuzino a fost cea care a oficializat pentru prima dată rolul femeii ortodoxe române în Biserică.

🇷🇴A trecut la Domnul în anul 1944, cu puțin timp înainte să vadă SONFR desființată de comuniști.

🇷🇴Rămâne în conștiința tuturor ca o femeie puternică și un model de curaj și hotărâre pentru toate femeile creștine.

Lasa un comentariu

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.